Małże św. Jakuba z karmelizowaną dynią i rukolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Małże św. Jakuba przygotowałam w najprostszy z możliwych sposobów, czyli smażone na patelni - i muszę Wam powiedzieć, że to były najlepsze owoce morza jakie jedliśmy do tej pory! Podałam je z karmelizowaną dynią i rukolą.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 małże św. Jakuba
    6 cienkich kawałków dyni
    3 łyżeczki miodu
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła

Małże św. jakuba z karmelizowaną dynią i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i 3 łyżeczki miodu. Następnie dodajemy dynię i podsmażamy ją przez kilka minut, tak aby była półchrupka. Małże otwieramy i oczyszczamy - instrukcje jak to zrobić znajdziecie bez problemu w internecie. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy małże przez około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Na umytych muszlach układamy rukolę, na rukoli karmelizowaną dynię, a na niej usmażone małże św. Jakuba. Całość delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy