Małże św. Jakuba przygotowałam w najprostszy z możliwych sposobów, czyli smażone na patelni - i muszę Wam powiedzieć, że to były najlepsze owoce morza jakie jedliśmy do tej pory! Podałam je z karmelizowaną dynią i rukolą.
20 min
Składniki:
3 małże św. Jakuba
6 cienkich kawałków dyni
3 łyżeczki miodu
sól
pieprz
2 łyżki masła
Małże św. jakuba z karmelizowaną dynią i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i 3 łyżeczki miodu. Następnie dodajemy dynię i podsmażamy ją przez kilka minut, tak aby była półchrupka. Małże otwieramy i oczyszczamy - instrukcje jak to zrobić znajdziecie bez problemu w internecie. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy małże przez około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Na umytych muszlach układamy rukolę, na rukoli karmelizowaną dynię, a na niej usmażone małże św. Jakuba. Całość delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem.
Komentarze