Małże w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wspaniałe danie dla wielbicieli owoców morza. Podaję z bagietką czosnkową

  • 20 min

Składniki:

  • 500g świeżych małży hiszpańskich
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    300ml wina wytrawnego
    500ml passaty pomidorowej
    sól, pieprz do smaku
    łyżeczka bazylii suszonej
    natka pietruszki do posypania
    2 łyżki oliwy z oliwek

Małże w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małże myjemy, wyrzucamy nieżywe (otwarte, które nie zamkną się po stuknięciu o stół skorupką). Cebulkę i czosnek siekamy drobno i smażymy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Zalewamy winem, i wrzucamy małże. Dodajemy passatę i dusimy ok. 7 min. Doprawiamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy