25 dag mięsa z małży, ja użyłam małży chilijskich
mały kalafior
mały brokuł
romanesco
marchewka
pół cytryny
2 ząbki czosnku
chili
2 łyżki masła
sól u mnie z zieloną herbatą i cytryną
pieprz kolorowy
zielenina pietruszka lub szczypiorek
Małże z romanesco, brokułem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł, kalafior, romanesco dzielimy na różyczki. Marchewkę kroimy w Julienne.Warzywa gotujemy na parze około 15 minut. Do wody możemy dodać kieliszek białego wina i ulubione zioła.
2.Na patelni topimy masło. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i posiekane chili. Wrzucamy mięso z małży. Dusimy około 2 - 3 minut. Do małży dokładamy ugotowane al dente warzywa. Delikatnie mieszamy doprawiamy do smaku cytryną i solą, pieprzem. Podajemy z posypane ulubioną zieleniną i pieczywem czosnkowym.
Porady
Przepis na sól z zieloną herbatą: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/matcha-green-tea-salt-lemon-green-tea-salt
Komentarze