małże z romanesco, brokułem i kalafiorem

0 (0 ocen)

mój ulubiony sposób na potrawę z mięsem małży

Składniki:

  • 25 dag mięsa z małży, ja użyłam małży chilijskich
    mały kalafior
    mały brokuł
    romanesco
    marchewka
    pół cytryny
    2 ząbki czosnku
    chili
    2 łyżki masła
    sól u mnie z zieloną herbatą i cytryną
    pieprz kolorowy
    zielenina pietruszka lub szczypiorek

    pieczywo czosnkowe

Małże z romanesco, brokułem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł, kalafior, romanesco dzielimy na różyczki. Marchewkę kroimy w Julienne.Warzywa gotujemy na parze około 15 minut. Do wody możemy dodać kieliszek białego wina i ulubione zioła.
  • 2. Na patelni topimy masło. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i posiekane chili. Wrzucamy mięso z małży. Dusimy około 2 - 3 minut. Do małży dokładamy ugotowane al dente warzywa. Delikatnie mieszamy doprawiamy do smaku cytryną i solą, pieprzem. Podajemy z posypane ulubioną zieleniną i pieczywem czosnkowym.

Porady

Przepis na sól z zieloną herbatą: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/matcha-green-tea-salt-lemon-green-tea-salt

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy