MANDARYNKA Z BĄBELKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatne ciasto z nutą alkoholu. Wspaniale smakuje z aromatycznymi mandarynkami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :
    0,5 kg mąki
    30 dag cukru
    4 jajka
    1 szklanka szampana
    1 szklanka oleju
    cukier waniliowy
    proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
    cukier perlisty
    cukier puder
    6 mandarynek (obrać i podzielić na małe cząstki)

Mandarynka z bąbelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MANDARYNKA Z BĄBELKAMI 1. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać szampan i olej, razem wymieszać. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
    Na wierzchu rozłożyć cząstki mandarynek i posypać cukrem perlistym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 st.- 200 st. około 50 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy