Delikatne ciasto z nutą alkoholu. Wspaniale smakuje z aromatycznymi mandarynkami.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki :
0,5 kg mąki
30 dag cukru
4 jajka
1 szklanka szampana
1 szklanka oleju
cukier waniliowy
proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
cukier perlisty
cukier puder
6 mandarynek (obrać i podzielić na małe cząstki)
Mandarynka z bąbelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać szampan i olej, razem wymieszać. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
Na wierzchu rozłożyć cząstki mandarynek i posypać cukrem perlistym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 st.- 200 st. około 50 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze