Podudzia z soczystymi mandarynkami i majerankiem smakują pysznie i ciekawie. Jeśli lubimy owocowy posmak mięska to danie na pewno Wam posmakuje! Przepis sprawdzi się także na świątecznym stole.
Mandarynkowe podudzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie oprószamy je majerankiem, świeżo mieloną solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy na nim przygotowane pałki.
Między czasie z 2 mandarynek wyciskamy sok.
Obsmażone podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z olejem w którym były smażone. Mięso podlewamy wyciśniętym sokiem. Pomiędzy podudzia układamy kilka cząstek mandarynki ( z oko 1,5 sztuki). Całość posypujemy pokrojoną natka pietruszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C).
Podudzia pieczemy około 40 minut. W połowie pieczenia na wierzchu układamy kilka plasterków mandarynki ( z 1,5 sztuki).
W trakcie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem. Przed podaniem posypujemy je czerwonym pieprzem. Gotowe.
Komentarze