Mandarynkowe podudzia

0 (0 ocen)

Podudzia z soczystymi mandarynkami i majerankiem smakują pysznie i ciekawie. Jeśli lubimy owocowy posmak mięska to danie na pewno Wam posmakuje! Przepis sprawdzi się także na świątecznym stole.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg podudzi (5 sztuk),
    • ok 1,5 łyżeczki majeranku,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 5 mandarynek,
    • olej,
    • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
    • czerwony pieprz ziarnisty do dekoracji

Mandarynkowe podudzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie oprószamy je majerankiem, świeżo mieloną solą i pieprzem
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy na nim przygotowane pałki.
    Między czasie z 2 mandarynek wyciskamy sok.
    Obsmażone podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z olejem w którym były smażone. Mięso podlewamy wyciśniętym sokiem. Pomiędzy podudzia układamy kilka cząstek mandarynki ( z oko 1,5 sztuki). Całość posypujemy pokrojoną natka pietruszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C).
    Podudzia pieczemy około 40 minut. W połowie pieczenia na wierzchu układamy kilka plasterków mandarynki ( z 1,5 sztuki).
    W trakcie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem. Przed podaniem posypujemy je czerwonym pieprzem. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy