Ciasto Mandarynkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mam 15 lat. Bardzo lubię gotować a najbardziej piec. Ten przepis został wypróbowany już kilkakrotnie i zawsze mi się "udawał" :)Jest taki, prosty i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3/4 szklanki oleju
    4 jajka
    7 mandarynek
    polewa czekoladowa
    migdały (posiekane)

Ciasto mandarynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mandarynki (całe, ze skórką) zalewamy wodą i gotujemy 40 min. od momentu gdy woda zawrze. Odcedzamy i miksujemy na mus.
    Mąkę przesiewamy w proszkiem, dodajemy pozostałe składniki (w tym 1,5 szklanki musu mandarynkowego) Wszystko miksujemy na gładko. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
    Po wystygnięciu polewamy czekoladą i dekorujemy migdałami.

Porady

Zawsze przesiewaj mąkę (ciasto będzie bardziej wyrośnięte i napuszone)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy