Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem

0 (0 ocen)

Taka aromatyczna, korzenno cytrusowa kawka nie tylko pobudza i dodaje energii ale również rozgrzewa dzięki właściwościom przypraw korzennych.

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy sypanej mielonej
    •gałka muszkatołowa
    •laska cynamonu
    •mandarynka
    •2 łyżki syropu piernikowego lub cynamonowego

Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do tygielka lub niewielkiego rondelka wsypujemy kawę (najlepiej taką świeżo mielona w młynku do kawy). Dodajemy do niej świeżo starty na małej tareczce cynamon oraz gałkę muszkatołową. Mandarynkę szorujemy pod bieżącą woda, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy niewielka ilośc skórki do tygielka.

    Składniki zalewamy wodą (najlepiej przefiltrowaną) i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, pozwalamy "piance" opaść i zagotowujemy jeszcze raz. Taką kawę zostawiamy na 5 min po czym przecedzamy do kubków.

    Dodajemy syrop, oprószamy cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy