Mandarynkowy filet

0 (0 ocen)

  • Łatwy

mocno mandarynkowy i soczysty kotlecik

  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 2 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz kolorowy: 3 szczypty
    - sok z mandarynek (świeżo wyciśnięty): 100 mililitrów
    - olej do smażenia: 100 mililitrów
    - mąka do obtaczania: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 150 mililitrów
    - mąka: 4 łyżki

Mandarynkowy filet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć i pokroić, każdy filet na dwa płaty.
    Do miski włożyć mięso. dodać sól i pieprz oraz sok z mandarynek i odstawić na 30 minut.
    Mleko, mąkę i jajka dokładnie mieszamy z odrobiną soli.
    Na patelni rozgrzewamy olej.
    Każdy filet obtaczamy w mące a następnie w przygotowanym cieście.
    Smażymy na nie za mocnym ogniu po około 5 minut z każdej strony.

Komentarze

Podobne przepisy