Mannowiec

0 (0 ocen)

  • Średni

Smaczna odmiana.

  • Średni

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżeczka
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - śmietana 18%: 3 łyżki

    - KREM:: 1 sztuka
    - mleko: 2.5 szklanki
    - kasza manna: 5 łyżek
    - margaryna: 250 plastrów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 16 gramów

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - słoik powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki: 330 mililitrów

Mannowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Każdą piec ok. 15 min w temp. 170 st.
  • 2. Mleko zagotować, wsypać kaszkę, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać kaszkę.
  • 3. Na 1 ciasto wyłożyć krem, położyć 2 ciasto, rozsmarować dżem, położyć 3 blat ciasta. Przykryć folią aluminiową i odstawić na noc. Polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Mannowiec z malinami 1