Składniki na ciasto:
60 dag masła
50 dag cukru
11 jajek
sok i skórka otartą z 2 cytryn
40 ml rumu
60 dag maki
łyżeczka cynamonu
40 dag kandyzowanych wiśni
20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag posiekanych migdałów
tłuszcz i bułka tarta do 3 form(26 cm,18cm,11cm)
Składniki lukru:
1 kg cukru pudru
6 białek
3 łyżeczki soku z cytryny
barwnik spożywczy
Do dekoracji:
róże, listki i kokardki z marcepanu
literki cukrowe
Marcepanowa piramida weselna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem, dodać sok i skórkę otartą z 2 cytryn, jajka i rum, wymieszać z maka i pozostałymi składnikami ciasta. Tortownice natłuścić, obsypać bułką, napełnić ciastem. Piec w temp 180 stopni dużą tortownicę - 90 min, średnią - 60 min, małą - 40 min. Wystudzone ciasto zawinąć w folię i odstawić na 5 dni. Cukier puder wymieszać z ubitymi białkami i sokiem z cytryny. Lukrować boki oraz wierzch krążków ciasta, ułożyć w piramidę. Do reszty lukru dodać barwnik i zrobić grilandy. Za pomocą lukru przykleić róże z marcepanu. Boki tortu udekorować literkami z cukru i kokardkami z marcepanu.
Komentarze