Marcepanowa piramida weselna

0 (0 ocen)

Weselny

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    60 dag masła
    50 dag cukru
    11 jajek
    sok i skórka otartą z 2 cytryn
    40 ml rumu
    60 dag maki
    łyżeczka cynamonu
    40 dag kandyzowanych wiśni
    20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    10 dag posiekanych migdałów
    tłuszcz i bułka tarta do 3 form(26 cm,18cm,11cm)
    Składniki lukru:
    1 kg cukru pudru
    6 białek
    3 łyżeczki soku z cytryny
    barwnik spożywczy
    Do dekoracji:
    róże, listki i kokardki z marcepanu
    literki cukrowe

Marcepanowa piramida weselna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok i skórkę otartą z 2 cytryn, jajka i rum, wymieszać z maka i pozostałymi składnikami ciasta. Tortownice natłuścić, obsypać bułką, napełnić ciastem. Piec w temp 180 stopni dużą tortownicę - 90 min, średnią - 60 min, małą - 40 min. Wystudzone ciasto zawinąć w folię i odstawić na 5 dni. Cukier puder wymieszać z ubitymi białkami i sokiem z cytryny. Lukrować boki oraz wierzch krążków ciasta, ułożyć w piramidę. Do reszty lukru dodać barwnik i zrobić grilandy. Za pomocą lukru przykleić róże z marcepanu. Boki tortu udekorować literkami z cukru i kokardkami z marcepanu.

Komentarze

Podobne przepisy