Ten smaczny deser jadlam u kolezanki,tak mi posmakowal ze postanowilam i go zrobic, lekko modyfikujac jej przepis.Wyszlo pysznie.Lekko kwasna brzoskwinia plus slodziutki marcepan=niebo w ustach.
Marcepanowe brzoskwinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie obieramy, kroimy na pol, wyciagamy pestke.
Polowe marcepanu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
Z ciasta francuskiego wykrawamy kola wieksze troszke od brzoskwini(u mnie szklanka od piwa).
Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy wyciete krazki.
Pozostaly marcepan rozwalkowujemy lub "rozgniatamy i rozplaszczamy" dlonmi i wykrwamy kolka troche mniejsze od tych z ciasta francuskiego.Ukladamy je na krazkach z ciasta francuskiego.
2.Marcepan z herbatnikami dzielimy na 6 czesci. Nadziewamy nim otworki po pestkach.
Polowki brzoskwin ukladamy na krazkach z ciasta i marcepanie, wypukla strona ku gorze.
Z pozostalego ciasta francuskiego wycinamy paski i nimi oplatamy brzoskwinie,dobrze zlepiajac pod spodem.
3.Piekarnik nagrzewamy,wkladamy blaszke z brzoskwiniami, pieczemy w temp.180 st. do zrumienienia ciasta francuskiego.
Podawac na cieplo lub zimno.Wg mnie lepiej smakuja na cieplo.
Komentarze