Marcepanowe brzoskwinie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ten smaczny deser jadlam u kolezanki,tak mi posmakowal ze postanowilam i go zrobic, lekko modyfikujac jej przepis.Wyszlo pysznie.Lekko kwasna brzoskwinia plus slodziutki marcepan=niebo w ustach.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 brzoskwinie,
    4 herbatniki,
    1 opakowanie ciasta francuskiego mrozonego,
    20 dkg marcepanu

Marcepanowe brzoskwinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brzoskwinie przed upieczeniem 1. Brzoskwinie obieramy, kroimy na pol, wyciagamy pestke.
    Polowe marcepanu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
    Z ciasta francuskiego wykrawamy kola wieksze troszke od brzoskwini(u mnie szklanka od piwa).
    Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy wyciete krazki.
    Pozostaly marcepan rozwalkowujemy lub "rozgniatamy i rozplaszczamy" dlonmi i wykrwamy kolka troche mniejsze od tych z ciasta francuskiego.Ukladamy je na krazkach z ciasta francuskiego.
  • 2. Marcepan z herbatnikami dzielimy na 6 czesci. Nadziewamy nim otworki po pestkach.
    Polowki brzoskwin ukladamy na krazkach z ciasta i marcepanie, wypukla strona ku gorze.
    Z pozostalego ciasta francuskiego wycinamy paski i nimi oplatamy brzoskwinie,dobrze zlepiajac pod spodem.
  • brzoskwinie z marcepanem 3. Piekarnik nagrzewamy,wkladamy blaszke z brzoskwiniami, pieczemy w temp.180 st. do zrumienienia ciasta francuskiego.
    Podawac na cieplo lub zimno.Wg mnie lepiej smakuja na cieplo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy