Marcepanowe ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

Proste ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej, a w nim zatopione kawałki słodkich jabłek. Migdałowy smak masy marcepanowej jest wyraźnie wyczuwalny i idealnie pasuje do jabłek.

Składniki:

  • 200 g masła
    1/4 szklanki cukru brązowego
    200 g masy marcepanowej
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jabłka

Marcepanowe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksować i dodać cukier oraz masę marcepanową. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku, aż masa stanie się puszysta. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę dwa jabłka. Wymieszać i wyłożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułożyć trzecie jabłko pokrojone na cząstki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 50 min, do suchego patyczka. Smacznego :)

Porady

Ciasto po wystudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy