Marcepanowe ziarenka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Marcepanowe pralinki wygladajace jak ziarenka kawy.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
    - likier kawowy: 2 łyżki
    - masa marcepanowa: 200 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - czekolada gorzka: 100 gramów

Marcepanowe ziarenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawe rozpuścic w likierze. Marcepan posiekac, dodac likier z kawą i cukier puder, ubic mikserem na gładką masę. Suchymi rękami (ewentualnie podsypywac sobie cukierr puder bo masa sie mocno klei) formowac małe owale, lekko spłaszczac. Do masy można dodać olejek migdałowy kilka kropli.
  • 2. Czekolade rozpuscic w kapeili wodnej. Owale zanurzac w czekoladzie i odkładac na papier do pieczenia. Gdy czekolada zacznie zastygac narysowac na nich nozem wzdłuz linie, tak zeby nasze pralinki wygladały jak zierenka kawy.
  • Marcepanowe ziarenka 3. Pralinki odstawic do lodówki. Mozna je przechowywac do dwóch tygodni. Najlepiej smakuja po 2 dniach schładzania sie. Mi wyszło 32 szt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy