ok. 1 kg marchwi
½ łyżki soli
½ łyżki cukru
1 średnia cebula
1/3 szkl. oleju
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szkl. mleka
sól, cukier, sok z cytryny do smaku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Marchewka w beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól i cukier. Gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Wody z gotowania nie wylewamy.
W rondlu rozgrzewamy lekko olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podduszamy pod pokrywką. Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i dusimy ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny do smaku oraz szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Na marchewkę przesiewamy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do zeszklenia się mąki. Podlewamy stopniowo pozostawionym z gotowania marchewki wywarem do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Następnie dodajemy mleko i stale mieszając zagotowujemy.
Komentarze