Marchewka w beszamelu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Robię ją bardzo czesto

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg marchwi
    ½ łyżki soli
    ½ łyżki cukru
    1 średnia cebula
    1/3 szkl. oleju
    2 łyżki mąki pszennej
    1/4 szkl. mleka
    sól, cukier, sok z cytryny do smaku
    szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Marchewka w beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól i cukier. Gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.

    Wody z gotowania nie wylewamy.
    W rondlu rozgrzewamy lekko olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podduszamy pod pokrywką. Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i dusimy ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny do smaku oraz szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

    Na marchewkę przesiewamy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do zeszklenia się mąki. Podlewamy stopniowo pozostawionym z gotowania marchewki wywarem do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Następnie dodajemy mleko i stale mieszając zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy