Marchewka z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Klasyk w kuchni polskiej. Mnie zawsze będzie się kojarzyć z mielonymi kotlecikami. W czasach mojego dzieciństwa groszek był z puszki, a teraz, na własnym gospodarstwie używam groszku mrożonego.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 marchewek<br>
    1 szkl. mrożonego groszku<br>
    0,5 szkl. wody<br>
    ¼ łyżeczki soli<br>
    ½ łyżeczki cukru<br>
    1 łyżeczka masła<br>
    1 łyżeczki mąki<br>

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę pokroić w kostkę, wlać wodę, sól i cukier. Gotować 5 minut. Dodać groszek i gotować kolejnych 5 minut. Dodać masło, a jak się rozpuści, posypać równomiernie mąką i wymieszać. Zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy