Marchewka z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealny dodatek nie tylko do niedzielnego obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • 10 marchewek,
    puszka groszku,
    sól,
    pieprz,
    cukier,
    jarzynka,
    0,5 kostki masła,
    2 łyżki mąki pszennej upalonej na suchej patelni,
    2,5 szklanki wody,

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieram, kroimy w kostkę lub półplasterki. Wrzucamy do rondla i zalewamy 2 szklankami wody, dodaj masło. Gdy się zagotuje, zmniejszajmy ogień.
  • 2. Na małym ogniu gotujemy do miękkości.
  • 3. W czasie duszenia doprawiamy przyprawami. Na koniec podbijamy mąką, rozrobioną w 0,5 szklanki wody. Zagotowujemy.
  • 4. Dodajemy groszek, mieszamy.

Porady

czas przygotowania jest uzależniony od miękkości marchwi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy