Marchewka z groszkiem na gęsto

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedyś trauma dzieciństwa. Po latach coraz częściej sięgamy po ten smaczny dodatek do dań głównych.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g marchewki
    1 łyżka masła
    2 pełne łyżki mąki kukurydzianej
    150 g groszku konserwowego z zalewą
    2 łyżeczki estragonu
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz

Marchewka z groszkiem na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka z groszkiem na gęsto 1. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez kilka minut, następnie dodajemy mąkę, chwilę smażymy cały czas mieszając. Zalewamy wrzątkiem, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
    Następnie dodajemy groszek wraz z zalewą, estragon.
    Gotujemy przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając.
    Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy