Marchewka z grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne grzyby w śmietanie to polecam to danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchew: 75 dekagramów
    - pieczarki lub grzyby leśne: 25 dekagramów
    - śmietana homogenizowana 18%: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - mała cebula: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - olej do zasmażki: 4 łyżki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - sól do smaku około: 1 łyżeczka
    - pieprz mielony-prawdziwy około: 0.25 łyżeczki

Marchewka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki i ugotować w lekko posłodzonej i osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, przyprawić pieprzem i smażyć ok. 10 minut. W oddzielnym naczyniu z mąki i oleju zrobić białą zasmażkę. Do pieczarek dodać ugotowaną marchewkę, wlać zasmażkę, wymieszać i podgrzewać. Dodac śmietanę i cały czas podgrzewać mieszając - nie gotować. Można posypać siekanym koperkiem i pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy