Pyszne ciasteczka z marchewką. Ekspresowe do zrobienia.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
4 szk mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szk cukru pudru ( można dać więcej jak się lubi bardziej słodko )
460 g masła
200 g marchewki ( startej na drobnych oczkach )
Marchewkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić w rondelku i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i marchew i wymieszać.
2.Potem wlać masło i połączyć składniki.
3.Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki większe od orzecha włoskiego, kłaść je na blasze robiąc odstępy i lekko spłaszczyć dłonią.
4.Ciasteczka piec w zależności od wielkości od 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasteczka wyjmować na kratkę i wystudzić.
Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Porady
czas przygotowania to czas łącznie z pieczeniem, ilość porcji w zależności od wielkości około 36 ciasteczek
Inspiracją był przepis z jednego z blogów
Komentarze