Marchewkowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rogaliki ktore polecam sa łatwe i szybkie do zrobienia co najciekawsze jest można jajka,zzzzżółtka zastapic marchewka tarta ,sa bardzo smaczne i kruche

  • 30 min

Składniki:

  • 2szklanki maki pszennej,kostka masła, 2zółtka,2lżki gestej śmietany,3-4 łyzki cukru pudru,konfitura z róży ,badz powidła,cukier puder do posypania ,ewentualnie 1/2 szklanki drobno startej marchewki

Marchewkowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c1ymqq 1. Mąke twarde masło,cukier puder,oraz szczypte soli,posiekać szybko nozem ,dodaćżółtka i śmietane.Zagniesć ciasto gładkie owinąć folia spożywczą schłodzić w lodówce,moze być też na noc przechowane.Aby ciasto było bardziej kruche i delikatne zamiast żółtek dodać pół szklanki drobno startej marchewki.Dobrze schłodzone ciasto podzielić na 2-3części.Rozwałkować na cienki placek przyłożyć dóży talerz wyciac koła nstp na 8częsci jak pizze na trujkaty pokroic ,nałożyc nadzienie i zwijać rogaliki.Ułożyć na blasze posmarowac żółtkiem piec do 30min w temp. 180C

Porady

Jezekli jest mało soczysta marchewka namoczyc ja w wodzie zimnej ,a jezeli zbyt mokra to podsypuje sie wiecej maki

Komentarze

Podobne przepisy