Marchewkowo-kalafiorowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Robię wiele różnych przetworów z papryki według sprawdzonych prostych przepisów. Pojawia się ona także w tej sałatce.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 20 dag kalafiora
    ● 20 dag marchewki
    ● 20 dag selera
    ● 20 dag papryki
    ● 2 ząbki czosnku.
    Zalewa: 1/2 l wody
    ● 1/2 l białego octu winnego
    ● po pęczku natki pietruszki, lubczyku i trybuli
    ● liść laurowy
    ● łyżeczka soli
    ● goździk
    ● 5 ziaren pieprzu

Marchewkowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i selera obieramy.
    Z papryk usuwamy gniazda
    nasienne. Marchewki kroimy
    w krążki, a selera oraz
    papryki w paski. Kalafiora
    dzielimy na różyczki. Ząbki czosnku przekrawamy na pół,
    zieleninę myjemy.
  • 2. Składniki zalewy zagotowujemy.
    Wkładamy selera i marchewki.
    Gotujemy 10 minut.
    Warzywa odcedzamy (zalewę
    zachowujemy), przekładamy do
    słoików.
  • 3. Kalafiora i paprykę blanszujemy
    i wraz z zieleniną wkładamy
    do słoików z warzywami.
    Wlewamy gorącą zalewę. Słoiki
    zakręcamy, odwracamy do
    góry dnem. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy