Marchewkowo – rozmarynowa pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczny aromatyczny obiad z lekką nutą słodyczy.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    3 marchewki
    2 gałązki rozmarynu / tak około 12 cm x 2 /
    1 cebula
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz

Marchewkowo – rozmarynowa pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowo – rozmarynowa pierś z kurczaka 1. Pierś myjemy, oczyszczamy. Kroimy w poprzek na plastry około 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy, część na plasterki a pozostałą część w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystko dodajemy do smażącego się kurczaka. Zmniejszamy ogień i dodajemy listki rozmarynu.
  • 2. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do garnka podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości marchewki. Możemy delikatnie zaprawić mąką. Zależy jak kto lubi. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy