Marchewkowo-śliwkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na początku ubijamy jajka wraz z cukrem, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy olej i posiekane orzechy. Zmiksować. Na koniec dodać marchew i wymieszać łyżką. Wkładamy na blaszkę 25x37, piec 35min. w 180C. Po upieczeniu nasączyć sokiem śliwkowym.
2.Masa:
Jogurty przelewamy do wysokiego naczynia-dodając pokrojone cienko śliwki.
Galaretkę rozpuszczamy 1szkl. wrzątku. Zostawić do stężenia. Lekko tężejącą wlewamy do jogurtów-zmiksować delikatnie. Wylewamy na ciasto.
3.Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na masie.
4.Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Gotowe wylewamy na masę i śliwki. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Komentarze