Marchewkowo-śliwkowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój pomysł na słodki deser. Smak śliwek i marchewki zachwyci każdego amatora wypieków.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1szkl. marchewki
    2/3 szkl. cukru
    1 1/3szkl. mąki pszennej
    3jaja
    1/2szkl. oleju
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka sody
    1łyżka kakao
    1/3szkl. posiekanych orzechów

    Poncz:
    1szkl. soku śliwkowego

    Masa:
    2jogurty naturalne gęste
    1galaretka cytrynowa
    śliwki

    Dodatkowo:
    2galaretki cytrynowe
    śliwki

Marchewkowo-śliwkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na początku ubijamy jajka wraz z cukrem, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy olej i posiekane orzechy. Zmiksować. Na koniec dodać marchew i wymieszać łyżką. Wkładamy na blaszkę 25x37, piec 35min. w 180C. Po upieczeniu nasączyć sokiem śliwkowym.
  • 2. Masa:
    Jogurty przelewamy do wysokiego naczynia-dodając pokrojone cienko śliwki.
    Galaretkę rozpuszczamy 1szkl. wrzątku. Zostawić do stężenia. Lekko tężejącą wlewamy do jogurtów-zmiksować delikatnie. Wylewamy na ciasto.
  • 3. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na masie.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Gotowe wylewamy na masę i śliwki. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy