Marchewkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Startą marchew dusimy na maśle do miękkości (ok.15 minut) - studzimy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i dokładnie smarujemy olejem.Oczyszczonego pora kroimy w krążki i układamy na papierze wzorek.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z zimną marchewką. Białka ubijamy na sztywno z solą i dodajemy skrobię kukurydzianą.Łopatką delikatnie łączymy obydwie masy i równo rozsmarowujemy na blachę.Pieczemy około 20 minut temperaturze 190 stopni. Ser mieszamy ze śmietaną.Ciepłe ciasto smarujemy serem, posypujemy oliwkami i zwijamy roladę.Schładzamy około 30 minut.
Porady
Skrobię kukurydzianą można zastąpić ziemniaczaną. Ser można przyprawić według swojego smaku, ale ostrożnie z solą bo oliwki są już słone.Drugiego dnia również świetnie smakuje.
Komentarze