Marchewkowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Marchewkowy zawrót głowy. Multiwitamina w roladzie marchewkowej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g marchwi startej na wiórki
    łyżka masła
    5 jaj
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    łyżeczka soli
    por-zielona część
    400 g białego sera
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3-4 łyżki pokrojonych oliwek
    olej lub masło do wysmarowania papieru

Marchewkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Startą marchew dusimy na maśle do miękkości (ok.15 minut) - studzimy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i dokładnie smarujemy olejem.Oczyszczonego pora kroimy w krążki i układamy na papierze wzorek.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z zimną marchewką. Białka ubijamy na sztywno z solą i dodajemy skrobię kukurydzianą.Łopatką delikatnie łączymy obydwie masy i równo rozsmarowujemy na blachę.Pieczemy około 20 minut temperaturze 190 stopni. Ser mieszamy ze śmietaną.Ciepłe ciasto smarujemy serem, posypujemy oliwkami i zwijamy roladę.Schładzamy około 30 minut.

Porady

Skrobię kukurydzianą można zastąpić ziemniaczaną. Ser można przyprawić według swojego smaku, ale ostrożnie z solą bo oliwki są już słone.Drugiego dnia również świetnie smakuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy