Marchewkowy żurek

0 (0 ocen)

Żurek w nieco innym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty, bo dodajemy dużo warzyw.

Składniki:

  • 2 długie kiełbasy
    300-400ml zakwasu
    4 duże marchewki
    2 cebule
    3 łodygi selera naciowego
    1 pietruszka
    1 por
    3 ziemniaki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 łyżeczki chrzanu
    4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    olej

Marchewkowy żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w plastry, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, por w krążki, seler naciowy i pietruszkę drobno siekamy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, do zarumienienia. Dodajemy cebulę, por i seler, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i natkę pietruszki, gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli około 15 minut.
  • 3. Dodajemy zakwas w ilości według uznania i chrzan. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek