Do deseru można także dodać rodzynki, orzechy lub inne ulubione bakalie. To pyszna propozycja na coś słodkiego i zdrowego dla naszych najmłodszych, ale nie tylko!
Składniki:
Składniki:
• 1 kg marchwi,
• 4 jabłka,
• 1 łyżka cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• 1-2 łyżki masła,
• Sok z połowy cytryny,
• Bita śmietana,
• Cynamon
Marchwiowo-jabłkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy ze skórki. Obraną kroimy w dość grubą kostkę. Między czasie masło topimy. Do rozpuszczonego dodajemy pokrojoną marchew oraz cukier waniliowy. Całość dusimy do momentu jak marchew stanie się miękka
2.Jabłka obieramy i także kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, a następnie dodajemy do miękkiej marchwi wraz z cynamonem. Dusimy do momentu jak staną się miękkie. Całość ewentualnie słodzimy do smaku.
Gotową masę przekładamy do pucharków. Delikatnie studzimy, dekorujemy bitą śmietana oraz cynamonem i podajemy.
Komentarze