Marmolada dyniowo – pomarańczowo – jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ta marmolada świetnie smakuje z pieczywem i naleśnikami. Świetnie sprawdza się jako nadzienie drożdżówek oraz w różnych ciastach.

  • 4 godz.

Składniki:

  • jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych /kwaśne/ - 1 kg
    dynia obrana i bez nasion - ½ kg
    pomarańcza - 2 szt.
    cukier - 100 g
    woda - ¼ szk.

Marmolada dyniowo – pomarańczowo – jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz dynię przekładam do rondla z grubym dnem. Wlewam wodę, zagotowuję i dalej gotuję pod przykryciem, aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać. Odkrywam rondel, przestawiam go na mały ogień i często mieszając gotuję, aż masa zgęstnieje.
  • 2. Jedną starannie umytą pomarańczę bardzo cieniutko obieram ze skórki /bez albedo/. Następnie skórkę bardzo drobno kroję. Z obu pomarańczy wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do rondla, dodaję również cukier, mieszam i jeszcze całość smażę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji marmolady. Na tym etapie mieszam niemal nieustannie.
  • Marmolada dyniowo – pomarańczowo – jabłkowa 3. Marmoladę przekładam do wyparzonych słoiczków, zamykam i pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do wystygnięcia.

Porady

*do tej marmolady najlepiej jest użyć kwaśnych jabłek *czas przygotowania marmolady zależy od gatunku dyni i jabłek, których użyjemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy