Marmolada malinowa z dodatkiem bananów

0 (0 ocen)

Pyszna i oryginalna marmolada z posmakiem bananów

Składniki:

  • 70 dag malin
    2 duże banany
    0,5 kg cukru
    1 cytryna

Marmolada malinowa z dodatkiem bananów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny dokładnie oczyszczamy
  • 2. Obieramy banany , kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
  • 3. Owoce przekładamy do rondla z grubym dnem , posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
  • 4. Nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia ( zmniejszamy ogień i gotujemy ok.3 min aż owoce się rozpadną).
  • 5. Skrop resztą soku z cytryny i wymieszaj.
  • 6. Gorącą marmoladę przekładamy do wygrzanych słoików.Zamknij je i postaw do góry dnem ,Pozostaw do wystygnięcia.

Porady

Aby marmolada miała sztywniejszą formę można dodać podczas gotowania do niej 1 żelfix. Do marmolady można dodać jednego banana jeśli ktoś nie lubi wyraźnego posmaku bananowego.

Komentarze

Podobne przepisy