Marmolada z cukini

0 (0 ocen)

  • 45 min

Marmolada ma wyśmienity, niepowtarzalny smak, który możemy modyfikować przez dodanie galaretki o konkretnym smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    3 galaretki owocowe (np.agrestowe)
    60 dag cukru
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Marmolada z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obieramy, następnie wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
  • 2. Starte cukinie wrzucamy do garnka (nie odsączamy ani nie odlewamy soku) i gotujemy około 10 minut.
  • 3. Do gotującej się już cukini wsypujemy cukier, galaretki i kwasek cytrynowy. Gotujemy kolejne 5 minut.
  • 4. Jeszcze wrzącą marmoladę nalewamy do słoików i zakręcamy

Porady

Wszystkie 3 galaretki powinny być o jednakowym smaku. Aby kolor marmolady był bardziej intensywny, możemy dodać barwnik spożywczy. Marmolada ma smak galaretki, a nie cukini, więc dodanie galaretki o ulubionym smaku decyduje o efekcie końcowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy