Marmoladki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mimo upływu lat przepisy mojej babci nie zestarzały się. Korzystała z nich moja mama, a teraz również ja.

Składniki:

  • ● 1 kg marchewki
    ● 3 szklanki cukru
    ● 1/2 szklanki wody
    ● 5 ml esencji pomarańczowej
    ● cukier do posypania

Marmoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmoladki 1. Umytą i oskrobaną marchew
    ścieramy na tarce o drobnych
    oczkach. Z cukru i wody gotujemy
    syrop (ok. 2-3 minut).
  • Marmoladki 2. Do syropu dodajemy marchewkę
    i gotujemy na wolnym
    ogniu, często mieszając.
    W trakcie gotowania dodajemy
    esencję pomarańczową. Gotujemy,
    aż sok odparuje i cała
    masa całkowicie zgęstnieje.
  • Marmoladki 3. Masę marchewkową wlewamy
    na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą.
    Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Zimną kroimy w kwadraciki.
    Zdejmujemy nożem i posypujemy
    grubym cukrem kryształem.
    Można też z lekko ostudzonej
    masy formować (dłońmi zwilżonymi
    wodą) nieduże kulki i obtaczać
    w cukrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Komentarze

Podobne przepisy