Marmurkowa babka (ciasto) z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto marmurkowe z dodatkiem orzechów. Pięknie prezentuje się na stole. Polecam przepis.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka,
    1 kostka masła,
    2 szklanki mleka,
    1,5 szklanki cukru,
    4 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki ciemnego kakao,
    3/4 szklanki orzechów laskowych,
    cukier puder do posypania.

Marmurkowa babka (ciasto) z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy.

    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Wlewamy mleko i masło. Mikserem mieszamy składniki do połączenia. Orzechy siekamy nożem. Wsypujemy do ciasta mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy jasne ciasto, następnie ciemne.
    Ciasto pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy pominąć orzechy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy