Marmurkowa babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wodę mieszamy z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy kakao. Mieszamy.
3.Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładamy naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy. Masą czekoladową polewamy przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypujemy kolorowymi perełkami.
Komentarze