Marmurkowa babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna babka z nutą cytrynową. Po prostu rozpływa się w ustach. Idealny deser do porannej kawy lub herbatki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    200g cukru pudru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    1 cytryna
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżki kakao
    Polewa:
    1 tabliczka białej czekolady
    1,5 łyżki mleka
    kolorowe perełki

Marmurkowa babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wodę mieszamy z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy kakao. Mieszamy.
  • 3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładamy naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy. Masą czekoladową polewamy przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypujemy kolorowymi perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy