Marynata czosnkowo-śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Marynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs. Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku.

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Marynata na około 500-600g mięsa)
    1/4 szklanki oleju/oliwy z oliwek (1 szklanka = 250 ml)
    3 łyżki miodu (płynnego)
    2 łyżki octu balsamicznego
    5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona)
    sól, pieprz

Marynata czosnkowo-śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem).

Komentarze

Podobne przepisy