Marynata do mięska na grilla

0 (0 ocen)

Mięso na grilla przyrządzam zawsze sama; nie kupuję tzw.gotowców w sklepie. A oto mój przepis na aromatyczną marynatę.

Składniki:

  • 0,5 szklanki oleju
    5 ząbków czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka przyprawy do karkówki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka musztardy
    2 liście laurowe
    1 łyżka przyprawy do grilla
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    2-3 łyżki ketchupu łagodnego

Marynata do mięska na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przepuścić przez praskę, cebulę drobniutko posiekać; Wrzucić do miski i dodać resztę składników marynaty. Tak przygotowaną mieszaniną przekładać np. plastry karkówki lub boczku. Wstawić do lodówki najlepiej na noc żeby wszystko się przegryzło.

Komentarze

Podobne przepisy