Marynowana pieczona karkówka

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 20 min

Krucha i rozpływająca się w ustach karkówka. Doskonale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki.

  • 5 godz. 20 min

Składniki:


  • karkówka 2 kg
    Karkówka klasyczna 2 opakowania
    cebula 3 duże
    sól czosnkowa 1 łyżeczka
    papryka ostra 1 łyżeczka
    olej rzepakowy 1/4 szklanki

Marynowana pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w dość grube plastry. Przygotować marynatę: Wymieszać olej z przyprawą do karkówki, solą czosnkową i ostrą papryką. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować marynatą z obu stron. Przełożyć razem z cebulą do naczynia żaroodpornego. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 2,5 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy