Marynowane gruszki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowane gruszki mają wspaniały smak i aromat.Na pewno będą wspaniałym deserem na jesienne chłody lub długie zimowe wieczory.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg. gruszek
    10 dag. żurawiny suszonej
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka kwasku cytrynowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    słoiki
    do każdego słoika szczypta cynamonu

Marynowane gruszki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania. Gruszki obieram, kroje na 4 części, wycinam środki, wkładam do słoików, dodaje żurawinę. Do każdego słoika daje szczyptę cynamonu, zalewam zalewą, zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Odwracam do góry dnem. Gdy słoiki wystygną, wynoszę do spiżarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy