Marynowane korniszony śremskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ogórki zrobione w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki śremskie 4 kg
    liście laurowe
    ziele angielskie
    gorczyca biała
    plasterki marchewki
    czosnek
    kawałek korzenia chrzanu
    kilka łodyg kopru z baldachami nasion

    składniki zalewy:

    ocet spirytusowy 10%
    woda przegotowana zimna
    cukier
    sól niejodowana

Marynowane korniszony śremskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie zalewy:

    Na 1 litr wody daję 200 ml octu, 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

    Wykonanie:

    Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 7 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy