Marynowane maślaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam maślaczki ,szczególnie te marynowane.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg małych maślaków
    3 duże cebule
    szczypta soli
    ZALEWA:
    1,5 szklanka octu
    1 szklanka wody
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

Marynowane maślaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaczki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą a następnie je obgotowujemy około 10-15 minut ze szczyptą soli(trzeba uważać żeby zbyt ich nie rozgotować).W między czasie w rondelku gotujemy zalewę składającą się z wody,octu,cukru i szczypty soli.
    Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce.Obgotowane grzybki przecedzamy i układamy w wyparzonych słoikach na przemian z cebulką a następnie zalewamy wrzącą zalewą.
    Mocno zakręcamy słoiki i ustawiamy je do góry dnem.Tak przygotowane grzybki można jeść już następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy