Czasami trafi się okazja na zakup świeżego śledzika, więc warto go zamarynować i cieszyć się ''własną produkcją rybną'' :) Na Wigilię takie śledzie to skarb.
Składniki:
ok 1-1,5 kg niedużych, świeżych i wypatroszonych śledzi
2 duże cebule
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu kolorowego
3-4 listki laurowe
szczypta pieprzu cytrynowego
Zalewa
pół litra wody
pół litra octu
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
Marynowane śledziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zalewę zagotować i wystudzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra. W wielkim słoju/słoikach układać warstwami - cebulę, śledzie, przyprawy aż do skończenia się składników. Całość zalać wystudzoną zalewą i przykryć słój. Odstawić w chłodne i zacienione miejsce na min 48 godzin (to też zależy od wielkości śledzików). Mięso musi nabrać białego koloru. I gotowe. Można je później podawać z cebulką, w sałatkach, koreczki.
Komentarze