Marynowane śledziki

0 (0 ocen)

Czasami trafi się okazja na zakup świeżego śledzika, więc warto go zamarynować i cieszyć się ''własną produkcją rybną'' :) Na Wigilię takie śledzie to skarb.

Składniki:

  • ok 1-1,5 kg niedużych, świeżych i wypatroszonych śledzi
    2 duże cebule
    kilka kulek ziela angielskiego
    kilka kulek pieprzu kolorowego
    3-4 listki laurowe
    szczypta pieprzu cytrynowego

    Zalewa
    pół litra wody
    pół litra octu
    2 łyżki soli
    2 łyżki cukru

Marynowane śledziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować i wystudzić.
    Cebulę obrać, pokroić w pióra. W wielkim słoju/słoikach układać warstwami - cebulę, śledzie, przyprawy aż do skończenia się składników. Całość zalać wystudzoną zalewą i przykryć słój. Odstawić w chłodne i zacienione miejsce na min 48 godzin (to też zależy od wielkości śledzików). Mięso musi nabrać białego koloru. I gotowe. Można je później podawać z cebulką, w sałatkach, koreczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy