Marynowany camembert

0 (0 ocen)

Nadszedł czas na kolejny eksperyment z serem camembert. Tym razem postanowiłam go zamarynować. Ser gotowy jest już po 3-4 dniach. Dzięki marynowaniu ser zyskuje wspaniały aromat ziół.

Składniki:

  • 2 serki camembert
    2 łyżeczki oregano
    2 łyżeczki bazylii
    6 małych gałązek tymianku
    6 pomidorów suszonych
    2 ząbki czosnku
    olej rzepakowy
    słoik 0,5 l

Marynowany camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser camembert starannie przekrawamy na 3 plastry
  • 2. czosnek obieramy. I kroimy w cienkie plasterki
  • 3. Na dno słoika wrzucamy 3 pomidory suszone, kilka plasterków czosnku, 3 gałązki tymianku, oraz po 1 łyżeczce przypraw. Kładziemy Plastry serca camembert.
  • 4. Całość zasypujemy pozostałymi ziołami kładziemy pozostałe gałązki tymianku i suszone pomidory. Całość powoli zalewamy olejem rzepakowym - olej musi zakrywać ser z wierzchu
  • 5. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na 3-4 dni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy