Marynowany karczek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Moje ulubione mięsko ? Karczek i indyk.. Żeby obiad był bardziej wartościowy dodałam do niego warzywa : bakłażana, seler naciowy i marchewka. Po prostu pycha.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:

    5 plastrów karczku

    Marynata:

    250 g jogurtu naturalnego gęstego

    4 łyżki ketchupu pikantnego OCTIM

    2 łyżki koncentratu pomidorowego OCTIM

    3 łyżki musztardy z cebulką prażoną OCTIM

    3 łyżki musztardy z suszoną śliwką

    Dodatkowo:

    1 op selera naciowego

    2 marchewki

    1 bakłażan

Marynowany karczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
    Karczek delikatnie rozbij, posól.
    Każdy plaster karczku posmaruj marynatą. Odłóż do lodówki na min. 2 godziny
    Marchewkę obierz,pokrój na mniejsze kawałeczki. Bakłażan przekój na pół, za pomocą łyżki pozbądź się gniazda nasiennego. Bakłażana delikatnie posól i odstaw na 10 min. Po tym czasie odlej wodę z bakłażana i pokrój go na plasterki.
    Seler naciowy pokrój w mniejsze kawałeczki.
    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż karczek. Całość posyp warzywami.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut

Komentarze

Podobne przepisy