Masa cukrowa do ozdabiania ciast

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis nie na muffinki ale na masę cukrową do ich dekoracji. Masa jest bardzo plastyczna i praktycznie można z niej wszystko wyczarować. Ciasto na muffinki może być dowolne, ale moje jest czekoladowe.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1,5 łyżeczki glukozy
    • 1,5 łyżeczki żelatyny
    • 25 ml gorącej wody
    • 350 - 400 g cukru pudru
    • barwniki spożywcze, kakao

Masa cukrowa do ozdabiania ciast - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Żelatynę wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie.
    • Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder dodawać stopniowo.
    • Na koniec zagnieść gładkie ciasto cukrowe.
    • Podzielić na kilka części, dodać barwniki i kakao oraz ponownie zagnieść.
    • Z ciasta lepić figurki lub rozwałkować i wycinać foremkami różne kształty.

Porady

Ciasto szybko wysycha, więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyschnie dodać kroplę wody i zagnieść ponownie w rękach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy