Maślaki marynowane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię chodzić po lesie i zbierać grzyby. Ich wyrazisty smak sprawia, ze trudno się im oprzeć.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Maślaki dowolna ilość

    Zalewa:

    1 cebula
    1 l wody
    1 szklanka octu
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    liście laurowe
    kilka ziaren gorczycy
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu prawdziwego

Maślaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić zdjąć skórkę.Gotować około 20 min, odcedzić i przepłukać zimną wodą i powkładać do słoików. Do każdego słoika dodać krążek cebuli po jednym listku liścia laurowego. Pozostałe składniki zagotować i przelać do słoików. Dobrze zakręcić i pasteryzować około 10 min.

Porady

Maślaki można podawać jako samodzielną przekąskę, do sałatek, pieczywa, mięs, makaronu , kaszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy