Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniaczkami obtoczonymi w szczypiorku i natce pietruszki. Dodatek masła sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 fileta z kurczaka
    2 młode cebule
    Przyprawa do kurczaka
    Liść lubczyku (suszony)
    Natka pietruszki (suszona)
    30 g masła
    15 młodych małych ziemniaczków
    2 łyżki szczypiorku
    1 łyżka świeżej natki pietruszki
    ½ puszki kukurydzy
    200 g żółtego sera

Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką. Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła. Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy