Maślane bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze i najbardziej mięciutkie ze znanych mi drożdżówek. Maślane i delikatne... Kończąc jedną natychmiast mamy ochotę sięgnąc po drugą...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - masło: 350 gramów
    - jaja: 5 sztuk
    - drożdże suszone: 7 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka

Maślane bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody, odstawiamy do spienienia.
    Mąkę, jaja, sól, cukier i drożdże wyrabiamy mikserem około 5 minut, następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
    Posypujemy mąką, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Rano wyjmujemy ciasto na wysypaną mąką stolnicę, dzielimy na 24 części, formujemy kulki i układamy w blaszce do pieczenia.
    Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a nasepnie pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 st. C.
  • maślane drożdżówki 3. Wysudzone bułeczki smarujemy lukrem ...
  • maślane bułeczki 4. ... i ozdabiamy wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy