Maślane ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne ciasteczka z delikatnym maślanym posmaczkiem i wiórkami z czekolady , rozpływają się w ustach.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 30 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana 18%: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - masło do masy: 20 dekagramów
    - krem czekoladowy "Nutella": 5 łyżek
    - czekolada mleczna: 10 dekagramów

Maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę ,cukier,sól i żółtko,posiekać z masłem , dodać śmietanę .Zagnieść ciasto i schłodzić .
  • Maślane ciasteczka 2. Ciasto rozwałkować na 1/2 cm,pociąć radełkiem na prostokąty,w co drugim wyciąć serduszko .Piec około 10 min w temp.180st.
  • 3. Krem
    Masło i nutelle o tej samej temperaturze ,utrzeć na puszysty krem . Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać .
  • 4. Zimne ciasteczka posmarować kremem ,przykryć prostokątem z serduszkiem.Ciastka schłodzić ,dowolnie udekorować lub tylko posypać cukrem pudrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy