Maślane ciasteczka z inką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche ciasteczka z dodatkiem gotowanego żółtka nie są bardzo popularne, ale niezwykle smaczne. Dodatek kawy Inka dodaje im ciekawego i nietypowego posmaku. Ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu często pomagają mi dzieci Igor (4 lata) i Nina (2 lata).

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250g miękkiego masła
    125 g cukru pudru
    275 g makie pszennej tortowej
    100g maki razowej typ 2000
    3 żółtka (jajka klasy L)
    3 łyżeczki kawy Inka
    Opcjonalnie do posmarowania:
    50ml mleka + 5 łyżek cukru

Maślane ciasteczka z inką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Żółtka przekrawamy na pół i przeciskamy przez praskę do czosnku lub bardzo dokładnie rozcieramy przez sito.
    Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folią spożywcza i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujmy na grubość około o,5 cm i wykrawamy dowolne ciasteczka. Jeśli chcemy by ciasteczka zyskały błyszcząca cukrową warstwę podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, a następnie płyn rozsmarowujemy na ciasteczkach za pomocą pędzelka. Pieczemy w 180 stopniach C przez 11 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy