Maślane naleśniki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Naleśniki śliwkowe maślane z puszystym serkiem. To trzeba spróbować. Zapewniam że nie oderwiemy się od nich

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mleka 3.2 %
    2 jajka
    1 łyżka masła klarowanego
    sól szczypta
    olej do smażenia

    masa serowa:
    250 g sera półtłustego
    250 ml śmietany kremówki 30 %
    2 łyżki cukru waniliowego

    sos śliwkowy:
    500 g śliwek

Maślane naleśniki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Masło roztapiam i lekko studzę. Do wysokiego pojemnika, przesypuje mąkę, dodaję jajka, masło, sól, mleko i całość miksuję blenderem.Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki.

  • naleśniki usmażone 2. Naleśniki smażę na oleju. Podaje z serem i śliwkami
  • ser śmietana ubita 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ser przekładam do pojemnika, rozdrabiam go blenderem, będzie bardziej gładki. Dodaję do niego śmietanę i całość mieszam delikatnie łyżką aż ser nabierze puszystości.

  • śliwki podsmazone 4. Śliwki pozbawiam pestek, przekładam na patelnię, dolewam odrobinę wody i przesmażam aż zrobią się miękkie wytworzą sos.

Komentarze

Podobne przepisy