Maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże i cukier, a następnie zalać całość ciepłym (nie gorącym) mlekiem i dodać 4 łyżki mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką na 15min.
2. Do przygotowanego zaczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, 50g roztopionego masła, 2 jajka i sól. Całość zagnieść ja jednolite ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką) i odstawiać przykryte ściereczką na 1,5h
3.Po upływie czasu przygotowane ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich rogaliki jak na załączonych zdjęciach : 1,2,3. Każdy rozwałkowany trójkąt przed zwinięciem posmarować roztopionym masłem na jego całej powierzchni.
2.4.Następnie ułożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć na 20min do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
3.5.Piec w 200°C (góra-dół) przez 20-25min. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego ♥
Komentarze