Maślane Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mięciutkie, puszyste, zdrowe i bardzo maślane rogaliki z makiem, które świetnie nadają się na pyszne śniadanie lub kolację.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g mąki pełnoziarnistej
    200g mąki orkiszowe jasnej lub pszennej
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    20g drożdży
    1,5 łyżeczki soli himalajskiej
    200ml mleka
    50g masła
    Dodatkowo:
    20g masła
    1 jajo
    mak

Maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki 1. 1.Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże i cukier, a następnie zalać całość ciepłym (nie gorącym) mlekiem i dodać 4 łyżki mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką na 15min.
    2. Do przygotowanego zaczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, 50g roztopionego masła, 2 jajka i sól. Całość zagnieść ja jednolite ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką) i odstawiać przykryte ściereczką na 1,5h
    3.Po upływie czasu przygotowane ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich rogaliki jak na załączonych zdjęciach : 1,2,3. Każdy rozwałkowany trójkąt przed zwinięciem posmarować roztopionym masłem na jego całej powierzchni.
  • Rogaliki 2. 4.Następnie ułożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć na 20min do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
  • Rogaliki 3. 5.Piec w 200°C (góra-dół) przez 20-25min. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego ♥

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy