Maślane rózyczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kruche, maślane różyczki to słodki na osłodzenie sobie wszelkich uroczystości.

  • 3 godz.

Składniki:


  • 360g masła
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki maki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    2 jajka
    2 żółtka
    aromat różany lub waniliowy
    szczypta soli
    marmolada/ gesty dżem

Maślane rózyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki za wyjątkiem marmolady zagnieść ze sobą. Włożyć do lodówki na min 1h lub włożyć do zamrażalki. Schłodzenie ciasta jest ważne ponieważ podczas pieczenia różyczki nie będą się rozpływać.
  • Metoda uzyskania różyczek 2. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Pozostałe części pozostawiamy w lodówce. Rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 cm (nie większe). Układać je po 4, jak na zdjęciu i smarujemy odrobiną marmolady. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek.
  • 3. Przez pierwsze 5 min. różyczki pieczemy w tem. 230 ºC (zapieką się), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 ºC i pieczemy przez ok 10- 15 min.

Komentarze

Podobne przepisy